SKULPTURA U JAVNOM PROSTORU 2022.

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 25. svibnja 2022. - 14:00

Realizirana je velika likovna akcija u sklopu koje su učenici oslikali sjeverni zid OŠ V.Nazora.

U Partnerstvu Centra za kulturu  i informacije Maksimir i Akademije likovnih umjetnosti u zagrebu i u suradni sa zagrebačkom OŠ Vladimira Nazora od 25. svibnja 2022. realiziran je projekt/izložba na otvorenom Skulptura u javnom prostoru.

Inspirirani projektom Community Challangers* i temom klimatskih promijena i biološke održivosti u partnerstvu Centra za kulturu i informacije Maksimiri i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a u suradnji sa OŠ Vladimira Nazora nastala je ideja o oslikavanju murala s učenicima u sklopu projekta Skulptura u javnom prostoru u sklopu kojeg učenici prolaze kroz proces od osmišljavanja do izrade i postavljanja skulpture/instalacije/intervencije u prostor unutar ili ispred škole. Projekt je u ime Akademije likovne umjetnosti vodila profesorica likovne kulture i umjetnica Mija Maraković, uz pomoć likovne pedagoginje OŠ V.Nazora prof. Lidije Galović.

Temu ponovnog povezivanja s prirodom i slavlje prirode kroz ples osmislili su učenici osmog razreda.  Koncept je zamišljen da kroz muziku i likove u plesnom pokretu učenike podsjetimo na važnost biološke održivosti, zemlje, vode (koju uzimamo zdravo za gotovo), šume i čistog zraka. Isto tako učenici su tokom promišljanja skica osmišljavali likove koji se kroz ples vraćaju prirodi kako bi u promatraču podigli svijest o utjecaju klimatskih promjena i važnosti biološke održivosti za budučnost i opstanak ljudske vrste.

Kroz realizirane murale učenika na školskom zidu, slavi se povratak čovjeka prirodi na neposredan i suštinski način, koji je svima nama poznat, a od kojeg smo se u ovom materijalno urbanom betonskom okruženju tijekom godina života u gradu ipak znatno otuđili.

U projektu je sudjelovalo 17 učenika 6. i 8. razreda, i to:

   8.C
1. Anamarija Gotal Jelačić
2. Nea Vuksanović
3. Nea Međugorac
4. Nika Lazić
5. Niko Šmigmator
6. Sara Pandurić Vukelić
7. Ea Pastuović
8. Sarah Petrušić
9. Lu Markić
10. Magdalena Dodić
11. Matija Rašić
12. Ivan Omrčen
13. Arijan Vaiti
14. Valentin Vidović
   8.B
15. Pela Đurić
16. Lucija Dadić
   6.C
17. Bela Prstačić

*U siječnju 2022. održala se likovna akcija na otvorenom u sklopu koje je oslikana velika zidna površina na igralištu OŠ Vladimir Nazor u sklopu europskog Erasmus + projekta Community Challangers. Hrvatskog društvo likovnih umjetnika jedan je od 10 inozemnih  partnera koji su realizirali projekt, a u suradnji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Centra za kulturu i informacije Maksimir, te OŠ Vladimira Nazora određena je lokacija murala. Sudjelovali su studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i učenice Klasične gimnazije Zagreb. Tema likovne akcije bila je detektiranje važnosti klimatskih promjena na lokalnoj razini, kao i propitivanje mogućih biološki održivih rješenja koja su sudionici projekta „pretočili“ u likovni jezik i zatim oslikali na veliku zidnu površinu oko školskog igrališta OŠ Vladimira Nazora.

 

Projekt je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je javnih potreba u kulturi Grada Zagreba 2021.