SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA PAMĆENJE!

Termin: 
Petak, 28. ožujka 2014. - 14:00

Smijehom i pljeskom ispraćen je svaki lik komedije Hotel Babilon, a ovacijama na kraju nagrađena je veličanstvena gluma Mladene Gavran

Dramska umjetnica Mladena Gavran, na otvorenoj sceni tek s prigušenim svjetlom u promjenama, s neznatnim kostimografskim i šminkerskim/vlasuljarskim detaljima, transformirala se - do neprepoznatljivosti i s lakoćom,  u raznolik niz jedanaest muških i ženskih likova komedije Hotel Babilon, Mire Gavrana.

Tako je u četvrtak, (27. ožujka) povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta u odličnoj atmosferi prepune dvorane CKI Maksimir, po 214. put od početka prikazivanja 2002. godine, izvedena komedija Hotel Babilon Teatra Gavran. Događaj je započeo čitanjem iznimno nadahnjujuće poruke u povodu Svjetskog dana kazališta, južnoafričkog autora, dramskog pisca, redatelja i dizajnera Bretta Baileya. Poruku je  s razumijevanjem pročitao Krunoslav Trninić, član KD Maksimirci. Vjerodostojnost pročitane poruke potvrdio je gromoglasni pljesak gledatelja – oko 160 njih, nakon zadivljujuće izvedbe i tečne produhovljene glumačke transformacije glavne glumice ove monodrameMladene Gavran. Naime, pljeskom su gledatelji čak tri puta pozivali glumicu na povratak na pozornicu. Autor Miro Gavran, i sam gledatelj predstave, povrdu je uspješnosti komedije mogao iščitati iz gotovo neprekidnog smijeha publike. Nakon predstave, za učenike i studente upriličen je i razgovor s Mirom i Mladenom Gavran. Razgovor je započeo prigodnim pozdravom voditeljice programa Zdenke Đerđ, a nastavljen zanimljivim pitanjima učenika i studenata. Učenike je zanimalo je li autoru bilo teško pronaći inspiraciju za ovu komediju, kada je shvatio da ima dara za pisanje, je li neko od djela napisao po istinitom događaju. Na pitanja je autor spremno i živopisno odgovarao, opisujući učenicima put nastajanja i teksta i predstave, od same ideje i okolnosti u kojima je ova komedija nastala, njezinog oblikovanja i na kraju izvođenja. Polazeći od pitanja učenika i studenata o zahtjevnosti glumačkog poziva i konkretne uloge u ovoj predstavi, koja je svojom složenošću ostavila utisak na cjelokupno gledateljstvo, Mladena Gavran je  spontano i opušteno, kroz vlastita glumačka iskustva, uvela mlade sudionike razgovora kroz vrata izvanjske glumačke maske u nutrinu glumačke profesije, istovremeno otvarajući učenicima i studentima razna značenjska polja promišljanja i razumijevanja glumca i glumačkoga poziva. Osim odličnih Mladene i Mire Gavrana, dinamici i zanimljivosti razgovora pridonijeli su i zainteresirani sudionici razgovora - postavljači pitanja, posebno učenik OŠ „Vladimir Nazor“ Lobel Skočibušić, čiji je interes za glumu i kazalište ugodno iznenadio sve prisutne. Vrlo uspješna proslava ovogodišnjeg Svjetskog dana kazališta u CKI Maksimir završila je potpisivanjem primjeraka djela Mire Gavrana iz kućne biblioteke jednog od učenika, koji je po knjige otrčao netom nakon završetka predstave i time svima poslao jasnu i ohrabrujuću poruku - da se mladi još uvijek rado druže s knjigom i kazalištem, ali i da dobar rad uvijek ima svoju publiku.

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
Zdenka Đerđ