TOMISLAV GOLUBAN NA KULTURI BLA BLA BLA

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 13. rujna 2020. - 18:00

Uživali smo u koncertu i zanimljivoj radionici

U nedjelju, 13. rujna u 18:00 sati, Tomislav Goluban je na otvorenom, u parku iza Centra za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18 održao koncert!

Nakon koncerta kojim je promovirao svoj novi studijski album Memphis light, uslijedio je glazbeni program - radionica "Usna harmonika u blues glazbi".

U programu "Usna harmonika u blues glazbi" prezentirana je usna harmonika kao jedan od najmanjih puhačkih instrumenata sa velikim mogućnostima muziciranja, a dostupna svakom džepu.

Prvi dio programa obuhvaća povijest nastanka usne harmonike, njezino porijeklo, vrste, dijelove, način dobivanja tonova uz sviranje učenicima interesantnih tema.

U drugom dijelu učenicima će se objasniti društvene, povijesne i kulturne okolnosti nastanka suvremene glazbe. Od pojave robovlasničkog društva i rada robova na plantažama pamuka u dolini rijeke Mississippi, preko američkog građanskog rata i migracije robova do velikih izuma Nikole Tesle („elektrifikacija zvuka“) te porasta proizvodnje i potražnje glazbenih instrumenata. Gospel, delta bluesa, Chicago bluesa, jazz, a na kraju pojava rock glazbe početkom 50-ih godina prošlog stoljeća.

Završni dio posvećen je razvoju diskografije (magnetofonske vrpce, singlice, LP ploče, audio kazete, cd-i), zaštiti autorskih prava glazbenika, ponašanju na koncertima blues i jazz glazbe te osvrt na klupsku scenu u RH.


Tomislav Goluban je svirač usne harmonike i skladatelj iz Zaboka koji na zanimljiv način spaja blues i hrvatsku tradicionalnu glazbu. Njegove pjesme i nastupi pršte energijom, strašću, humorom i nadasve urnebesnom svirkom. Od male usne harmonike i lokalnih nastupa, Goluban je tijekom godina isklesao grandiozni spomenik tom instrumentu u kojeg je čudesno i uporno dahtao na stotine koncerata i stotine tisuća kilometara pronoseći ime Zaboka sa sobom gdje god krenuo.

Tomislav Goluban rođen je 16.12.1976. u Zaboku. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2001., ali se ipak odlučio baviti glazbom. Usnu harmoniku je počeo svirati 1997., inspiriran starim majstorima bluesa, a član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika je postao kao skladatelj popularne glazbe 01.01.2016.

Do sad je objavio 11 studijskih albuma, osvojio 4 Diskografske nagrade Porin i 3 nagrade Status Hrvatske glazbene unije, nastupao u više od 20 različitih zemalja i 2 kontinenta (Europa i SAD), osvojio  4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005. i postao jedini hrvatski indosant najpoznatijeg proizvođača usnih harmonika Hohner.

Aktivan je u obrazovanju mladih pa tako u sklopu programa "Ruksak (pun) kulture", kojeg provodi u suradnji s Ministarstvom kulture RH, svoj autorski program "Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe" predstavlja diljem Lijepe naše.

Vanjski je suradnik Hrvatske radio televizije gdje uređuje dvije emisije na Prvom programu Hrvatskog radija. Pokretač je i organizator Zagorje Blues Etno festivala, glazbene manifestacije koja se svake godine u studenom održava u Zaboku i diljem Krapinsko-zagorske županije.
Bio je prvi hrvatski predstavnik na svjetskom natjecanje blues sastava u Memphisu (SAD), jedan je od osnivača te prvi predsjednik (2010.-2012.) udruge Hrvatske blues snage (HBS), a Boško Petrović, Zdenka Kovačiček, Tamara Obrovac, Ivica Kostelić, Ksenija Erker, Hana Hegedušić, Miroslav Evačić, Lela Kaplowitz, Adam Končić, Singrlice, Kvartet Gubec, Lidija Bajuk, Joe Filisko, Eric Noden, Mike Sponza, Raphael Wressnig, Kenneth Smith, E.G. McDaniel, .... samo je dio popisa glazbenika s kojima je surađivao i koji su sudjelovali u snimanju njegove autorske glazbe.

Posljednja dva albuma je snimio u Americi s glazbenicima iz Chicaga i Memphisa i s tim je materijalom zasjao na vrhovima svjetskih radijskih ljestvica specijaliziranih za blues izričaj. Najbolje pozicije ostvario je kao br.3 u Australiji, br.6 za svjetski Top 50 te br.1 u Chicagu i državi Illinois.

Album „Chicago Rambler“ je ušao u top 5 najboljih albuma Chicago Bluesa za 2019., a kao br.86 je uvršten na svjetsku top listu najboljih Blues albuma 2019. Za isti je nosač zvuka osvojena nominacija „2020 Independent Blues Award“ u kategoriji suvremenog albuma godine.

Odgovorna osoba: 
Lea Lovrenčić