UPUTE ZA KRIVICU

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 09. prosinca 2011. - 12:00

Politika, vjera, umjetnik, jednostavan život, prijateljstvo i rat!

Politika
 
Dakle, krivi smo ako glasujemo, ali krivi smo i ako apstiniramo od glasovanja, u svakom slučaju nekako utječemo na društvenu zbilju. Znači, jedino djeca, oni maloljetni koji još nemaju pravo glasa, nisu ništa krivi, jer se od njih i ne traži da sudjeluju/ne sudjeluju u odlukama.
 
Prva Vjera
 
Ipak, i djeca su kriva. Poručuje nam bar tako religija jer, kako se danas uči u školama, rođeni smo u istočnom grijehu i jedino nas krštenje može izbaviti od toga.
 
Druga vjera
 
Ok, možda bi trebalo pogledati šire… Ali u najstarijim vjerama krivica je minuciozno razrađena, kriv je svatko tko se rodi, a onda je kriv iznova i opet koliko god da se puta rodio.
 
Treća vjera
Ipak ima i neka nade, moguće je različitim tehnikama osloboditi sebe od krivice i više se ne vraćati u krug. Je, ali baš ta vjera nade razradila je i krivicu žrtve, dakle krivi smo što smo poslužili nekome da nas povrijedi, ubije ili ponizi, krivi smo zbog njegove krivice jer smo je mi svojom prisutnošću izazvali.
 
Umjetnost
 
Umjetnik je prisutan, rekla bi jedna umjetnica. Umjetnik je odraz krivice svijeta, rekla bi druga. Krivnja je umjetnost, rekla bi treća.
 
Jednostavan život
 
Doista je moguće voditi miran, neopterećen život, daleko od mijena svijeta, obrađivati svoj vrt i filozofirati sam sa sobom. Na primjer o tome koliko je ljudi ubio ili zgazio otac, djed i pradjed da bismo mi sada mirno uzgajali jabuke u svojem vrtu i pomalo sućutno gledali na one koji jure za uspjehom.
 
Prijateljstvo
 
Naši roditelji su krivi što uopće u ljudskom rječniku postoji ovaj pojam, a koji je zamka za one koji misle da smo nešto više od životinja maskiranih kao ljudi. Mi sami smo krivi kada postajemo roditelji.
 
Rat
 
Umjetnost je rat, pogledati ponovno pod ”umjetnost”

Odgovorna osoba: 
Leo Katunarić
Voditelj programa: 
Leo Katunarić