VRTIĆI U KVARTOVSKOM KINU

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 23. studenoga 2020. (All day)

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu – čiji smo partneri - nastavlja se već petu godinu zaredom, ali ovaj put online!

U cjelovitom filmskom programu razvoja filmske pismenosti u ranom i predškolskom odgoju Sedmi kontinent aktivno kroz cijelu godinu sudjeluje 28 gradskih vrtića i 8 kulturnih centara, a koji financira Grad Zagreb. 

U dosadašnjim normalnim okolnostima, djeca su se prije dolaska u kvartovsko kino zajedno sa svojim odgajateljima pripremala za projekciju najavljenog filma kroz ponuđene im odgojno-obrazovne aktivnosti. S djecom u kinu provodilo se vođeno gledanje filma, a nakon odgledanog filma, pri povratku u vrtiće istraživala se filmska priča još tjednima u za to predviđenim centrima (stolno-manipulativni, likovni i istraživačko-spoznajni) u vrtićkim prostorijama.

A obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, jesensko izdanje ovog programa posvećeno lutkarskom animiranom filmu, provodi se online. Kao i u kinu, online vođeno i svjesno gledanje filmova, razgovore prije i nakon filma, kao i razne maštovite igre i zabavne aktivnosti vodi Jana Šivak koju djeca poznaju iz programa u kinu. Odgojitelji i dalje provode odgojno-obrazovne aktivnosti prema metodološkom obrascu prilagođenom djeci predškolske dobi koje također preuzimaju s online poveznice. Predložene aktivnosti su planski osmišljene s ciljem da izdvoje i naglase pojedine elemente filma na taj način senzibilizirajući dijete na značajke filma, a istovremeno potičući dječju znatiželju i želju za daljnjim istraživanjem. 

Ne propustite pogledati online epizode animiranog serijala jednog od najistaknutijih autora animiranih filmova u Sloveniji, Kolje Sakside. On je redatelj, scenarist i producent ujedno i vrstan pedagog, čiji su se kratki filmovi pod nazivom Koyaa dosada prikazali na više od 150 međunarodnih festivala. Inspiraciju za svog animiranog junaka autor je pronašao u vlastitom liku. 

Vjerujemo kako će vrtići iz našeg kvarta uživati u probranim online kino projekcijama naših partnera sa Sedmog kontinenta, a mi ih spremni čekamo u našim dvoranama čim se za to stvore uvjeti!

Trailer za film:

https://www.youtube.com/watch?v=aiV81Bk4Yj4

Više na:

https://www.sedmikontinent.org/

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu financiran je sredstvima Grada Zagreba.

Odgovorna osoba: 
Natalija Hrastić