ZORANA UNKOVIĆ U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 10. studenoga 2021. - 19:00

Mapiranje (pod) svjesnog - crteži!

Galerija Crta Vas poziva na otvorenje samostalne izložbe Zorane Unković, Mapiranje (pod) svjesnog - crteži, koja će se otvoriti u srijedu 10.11.2021. u 19 sati u prostoru galerije Crta (Švarcova 18, 1. kat).

MAPIRANJE (POD)SVJESNOG

„U onome što je prolazno – a sve je takvo – osjetilima hvatajmo biti i intenzitete. Gdje tražiti stvarnost? Nigdje, dakako, osim u raznovrsnosti osjećaja. Tko se ne uzdigne do njih, kao da i ne postoji. Neutralni je svijet odsutniji od zamišljenog. Samo umjetnik oprisućuje svijet i samo izražavanje spašava stvari od kobne nestvarnosti.“
Tako je pisao Emil Cioran, rumunjski pisac koji je kroz svoj spisateljski i filozofski opus ponirao dubinama osjećaja, osjećaja tegobnih, tužnih, očajničkih i prepunih patnje. Prepoznao je u kolikoj mjeri umjetnost može sve te osjećaje učiniti stvarnima, diferenciranima, kako ono nevidljivo učiniti vidljivim. Umjetnički radovi Zorane Unković predstavljeni na ovoj izložbi na sličan način odaju počast sadržajnosti svih osjećaja koji obogaćuju ljudski život. Njene su teme, kao i Cioranove, vezane uz spektar osjećaja koji se nalazi na polu koji se često doživljava kao negativan. Međutim, Zorana Unković te osjećaje doživljava kao jednakovrijedne dijelove cjeline koja čini suštinu ljudskog bića. Ona osjećaje poput melankolije, tjeskobe i straha duboko proživljava, proučava i prepušta im se, kako bi ju ti osjećaji transformirali, motivirali i naposljetku joj pružili katarzu i oslobođenje. Kroz piktograme nastale u tehnici tuša, drvenih bojica i grafita na papiru, Zorana Unković oživotvoruje osjećaje koji se uobičajeno skrivaju. Njen vizualan izraz ekspresivan je, reduciran, ali izrazito jasan i prijemčljiv gledatelju. Linijski iscrtana glava lajtmotiv je ciklusa koja djeluje poput kakvog arhetipa. Depersonalizirana je kako bi se s njom svatko mogao poistovjetiti. U kulturi u kojoj se slave jedino osjećaji sreće te se prema njima donosi vrijednosni sud, Zorana Unković pruža drugačiji uvid u osjećaje koje svi duboko u sebi osjećaju. Međutim, bliskost s vlastitim emocijama put je koji se često izbjegava, zatire i zaboravlja. Stoga osim što kroz ovaj ciklus autorica predstavlja vlastitu praksu emocionalne higijene, ona progovara o puno dubljoj temi. O odnosu prema emocijama, o senzibiliziranju spram vlastitog psihičkog zdravlja. O osjećanju i osluškivanju sebe, svojih emotivnih stanja. O bivanju unutar sebe.

Maja Flajsig

 

MAPIRANJE (POD) SVJESNOG-CRTEŽI serija je crteža i slika kojima je zajednički nazivnik utjelovljavanje unutarnjeg spektra emocija/impresija/iskustava.
Radi se o procesu materijaliziranja mnoštva svakodnevnih senzacija s kojima se većina nosi, a malo tko o njima progovara. Strah od neuspjeha, nemoć, krivnja, zavist, duboka tuga,-samo su neke od emocija kroz koje prolazimo kroz životne (a, i kreativne) procese. Tu su i blokade koje nas odvlače od sebe, kojima ponekad ne znamo dati pravo ime, a koje se skrivaju i u nama i u onima oko nas samih.
Jednostavni (u nekim slučajevima gotovo piktogramski) prikazi promišljanja svakodnevnice, moj su vid katarzičnog oslobođenja. Proživljene (ili potisnute) emocije, strahovi, iskustva doživljena u interakciji s ljudima iz moje okoline, svedeni na duboko promišljenu liniju ili mrlju za mene predstavljaju katalizatore mog oslobođenja od kaveza u kojeg sam se zaključala. Kaveza i zamki koje mi podmiće moj um i koje sputavaju moje tijelo.
U tim trenucima preplavljenosti žudim za unutarnjom higijenom. Pročišćavanjem sebe i svog bića, ponovnom proživljavanju emocija, trauma ili senzacija kako bi ih prizvala i s njima se suočila ili ih ispustila, prepustila, napustila.
Mentalna, emocionalna i duhovna higijena zahtijevaju suočavanje sa svime onime što jesmo. “Mapiranje (pod) svjesnog” predstava je u kojoj su glavni akteri svjetovi mog unutarnjeg univerzuma.
S vremenom, crtež se organski počeo pretapati u medij slikarstva, pa su tako akteri moje predstave dobili novu scenografiju, linije su se stopile u mrlju, a istraživanje osobnog univerzuma dobio je novu dimenziju-teksturu. Slojevi i teksture, omotači i štitovi također progovaraju o slojevima moje nutrine i kompleksnosti riječnika emocija.
Radovi na izložbi dio su crtačkog dijela serije Mapiranje (pod)svjesnog.“, u svom opisu koncepcije izložbe piše Zorana Unković.

Izložbu možete razgledati do 24.11.2021. godine.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu.